İçeriğe atla
Çocuklar İçin Yatak Seçimi

Çocuklar İçin Yatak Seçimi

Çocuklarımız, her şeyine özen gösterdiğimiz en kıymetli canlarımızdır. Bu nedenle onların sağlığını ve rahatını düşünmek zorundayız. Bu hususta karşımıza çıkan durumlardan biri ise yataklardır. Çocukların yattığı yerler yetişkinlerinki gibi değildir. Onların daha sağlıklı, temiz ve özenli yataklarda yatmaları gerekir. Doğru yatak seçimi, çocuğun bağışıklık sistemini etkiler. Aynı zamanda çocuğun kas ve iskelet sistemlerinin daha sağlıklı bir gelişim göstermesine etki eder. Bundan dolayı çocuğunuzun uyuduğu yatağın kalitesine çok dikkat etmeniz gerekiyor. Kafanıza göre yatak seçimi yapmamalısınız.

Yanlış yatak seçimi çocuğun uykusunu yeterince alamamasına neden olur. Uykuyu alamayan çocuk ise sağlıksız bir büyüme gösterir. Bu tip durumları yaşamamak adına çocuk yatağını doğru seçmeniz gerekir. Özellikle de gelişim çağında olan bir çocuğun uygunsuz yataklarda yatması, ilerleyen yaşlarında bazı sorunlarla karşı karşıya kalmasına sebebiyet verebilir. Her ebeveynin yatak seçimi konusunda bilinçli hareket etmesi şarttır. 

Çocuğunuzun rahat bir uyku uyuması yatağın kalitesi ile doğru orantılıdır. Çocuklarınız için yatak seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken çok fazla sayıda nokta vardır. Bu noktaları bilmek hem uygun fiyatlı hem de kaliteli yatak seçimi yapabilmenize yardımcı olacaktır. Yataklar, çocuklarınızın genel hayatını etkileyen unsurlardır. Bundan dolayı yatak tercihlerinizi gerekirse uzman biri kontrolünde yapmanız daha mantıklı olur.

Çocuk Yatakları Nasıl Olmalıdır?

Çocuk yatağının nasıl olması gerektiğini bilmek, çocuklar için yatak seçimi noktasında size yol gösterir. Çocukların yatakları ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır. Orta sertliğe sahip bir yatak olması önemlidir. Bu sayede çocuğunuz yatağın içine gömülmez. Orta sertliğe sahip bir yatakta uyuyan çocuk, daha rahat bir şekilde nefes alıp verir. Yatak seçimi yaparken yatağın sertliğini iyi tespit etmeniz gerekir.

Çocuk yatağı aynı zamanda kimyasal malzemelerden yapılmamalıdır. Organik ürünler ile üretilen yataklar tercih edilmelidir. Bu hususta çocuklara göre yataklar incelenerek eleme yapılabilir. Yatak seçiminde acele etmemeniz gerekir. Yatak koruyuculu ve yan korkuluklu bir ürün tercih edilebilir. Böylece çocuğun yataktan düşme riski ortadan kaldırılır.

Çocuk yatakları belli bir yükseklikte olmalıdır. Genel olarak 25 cm yükseklikte olan yataklar çocuklar için gayet uygundur. Yatağın uzunluğu ise çocuğunuzun boyuna uygun olmalıdır. Yatak alırken çocuğunuzun boyunun uzayacağını hesaba katmalısınız.

Çocuklar İçin Yatak Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuklar için rastgele bir yatak seçimi yapılmamalıdır. Çünkü ailenin bu değerli üyeleri kendileri için özenle seçilen yataklarda uyumayı hak ediyorlar. Peki çocuklar için yatak alırken nelere dikkat edilmeli?

Bu hususta dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Yatağın sertliğine bakılmalıdır.
  • Yatağın ölçüleri çocuğa uygun olmalıdır.
  • Yatağın kumaşına dikkat edilmelidir.
  • Yatak, doğal içeriklerden üretilmiş olmalıdır.
  • Ortopedik bir yatak seçimi yapılmalıdır.

Çocuklar için yatak almaya karar verdiğiniz zaman bu noktaları dikkate almanızda fayda var.

Doğru yatak seçimi çocukların iyi bir uyku düzenine sahip olmaları açısından önemlidir. Cocuk yatak seçimindeki dikkat edilmesi gerekenleri iyi bilirseniz, bu seçimlerinizde hata yapma oranınız son derece az olur. Çocuklar için yatak seçimi yapacağınız zaman onların iskelet ve omurilik sistemi sağlığına dikkat etmeniz gerekir. 

Gelişim döneminde olan çocuklar, iskelet ve omurilik gelişimlerini hızlı bir şekilde tamamlarlar. Bu süreçte sağlıklarını dengede tutacak bir yatakta yatmaları önemli bir detaydır. Çocuklar yaklaşık 3 yaşına gelinceye kadar aşırı derecede yumuşak olan yataklarda uyumamalıdırlar. 

Aksi halde omurga gelişimleri bu durumdan çok fazla olumsuz etkilenebilir. Çocuklar fiziksel gelişim yaşarken aynı zamana zihinsel gelişim de yaşarlar. Bu gelişimlerini sağlıklı bir şekilde yapabilmeleri için uykularını iyi almaları gerekir. Çocuklar, yattıkları yerde rahat edemezlerse hemen uyanırlar. Bu durumda da fiziksel ve zihinsel bir rahatsızlık hissederler. Bu tip durumları göz önüne aldığımız zaman çocuk yatak seçiminin hiç de basite alınacak bir konu olmadığını görmüş oluyoruz.

En iyi çocuk yatakları, onların iskelet sistemlerini ve gelişimlerini destekleyen yataklardır. Özellikle bu tür yataklar kullanıldığı zaman çocuğunuzun daha sağlıklı bir şekilde büyüme gösterdiğini kendi gözlerinize görebilirsiniz. Ayrıca çocuk yatağının bakteri barındırmayan ve kolay temizlenebilen bir yatak olması da gerekir. Yaylı yataklar, çocukların iskelet sistemini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle uzmanlar tarafından önerilmez. Bu tip yataklar özellikle kemik ve kas ağrılarının ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.

Çocuk Yatak Ölçüleri

Standart bir çocuk yatak ölçüsü 90 cm x 190 cm ebatlarında olur. Fakat dilerseniz bu ölçüyü 104 cm x 204 cm boyutlarına da çıkarabilirsiniz.

Çocuk Yastığı Nasıl Olmalı?

Yatak seçiminde nasıl bir yol izlemesi gerektiğini merak eden ebeveynler aynı zamanda çocuğun yastığı nasıl olmalı? sorusunun cevabını da bilmek isterler. Çocuklar uyku anında çok hızlı bir gelişme gösterirler. Bu gelişmeler yapılan araştırmalar net bir şekilde tespit edilmiştir. Bundan dolayı tüm uzmanlar çocukların iyi bir uyku uyumaları gerektiği konusunda hemfikir olmuşlardır. Uyku esnasında meydana gelen fiziksel gelişimler aynı zamanda zihinsel gelişimleri de tetikler. Bu da çocuğun her açıdan gelişim yaşamasını sağlar. Çocuğun bu açılardan sağlıklı bir birey haline gelebilmesi için her zaman sağlıklı ve de ona uygun bir yatakta uyuması gerekir. Fakat bazı ebeveynler bu işin sadece yatakla bittiğini düşünürler. Ancak bu durum sadece yatakla ilgili değildir. Aynı zamanda çocuğunuzun yattığı yastık da bu gelişimlerde büyük bir etkiye sahiptir. Bu yüzden çocuğunuza doğru yatağı seçerken doğru yastığı da seçmeye özen gösterin. Çocuk yastığı tercih ederken tıpkı bir yatak seçimi kadar özenli ve dikkatli hareket etmelisiniz.

Yastık seçiminde dikkat edilmesi gereken en temel nokta yumuşaklık derecesidir. Aşırı yumuşak olan yastıklar çocuğunuzun boynunu tam olarak desteklemez. Bu da uyku esnasında rahatsızlık hissi yaratır. Bu nedenle çok fazla yumuşak olan yastıkların kullanılması doğru değildir. Ayrıca yumuşak yastıklar, bazı zamanlarda nefes alış verişlerini aksatabilir. Bu da çocuğun sürekli uykudan uyanmasına sebebiyet verebilir. 

Sert bir yastık ise yine boyun ve baş bölgesini rahatsız etme özelliğine sahiptir. Bu tip yastıklar da çocuğunuza yeterli konforu sağlayamaz. Bundan dolayı en ideal yastık tipi orta sertlik derecesine sahip olan yastıklardır. Bu yastıklar, çocuğunuzun boynunu her zaman destekler. Böylece rahat bir şekilde nefes almalarına yardımcı olur. Ortopedik açıdan çocuklara uygun yastıkların tercih edilmesi şarttır.

Yastığın içinde ne tür materyallerin kullanıldığı da önemli bir konudur. Bu hususta tercihler yaparken çocuğunuzun başını doğru şekilde destekleyen ürünleri tercih etmeye gayret edin. Aynı zamanda boyun sağlığını korumak adına da orta sert yastıkları kullanın. Pamuk, elyaf ve yün gibi materyallerden yapılan yastıklar, çocuklar için gayet uygundurlar. Özellikle de elyaf yastıklar son dönemlerde daha fazla tercih edilen materyallerdendir. Sağlıklı ürünlerden üretilen yastıkların tercih edilmesi çocuk sağlığının korunabilmesi açısından önemlidir.

Çocuk yastığında bakılması gereken bir diğer nokta ise kılıftır. Yastığın doğru bir kılıf içerisinde kullanılması gerekir. Bu hususta pamuktan yapılan kılıfları tercih ederseniz hata yapmış olmazsınız. Bu sayede çocuğunuz yumuşacık bir yastıkta saatlerce konforlu bir şekilde uyuma şansı elde edebilir.

Sepet 0

Sepetiniz şu anda boş.

Alışverişe Başla
WhatsApp