İçeriğe atla
En Rahat Yatak Önerileri

En Rahat Yatak Önerileri

Sağlıklı bir hayat için iyi uyumak oldukça önemlidir. Kimileri iyi uykuyu uzun saatler süren uyku olarak nitelendirir. Aslında bu doğru bir tespit değildir. Kısa süreli uyku da olsa dinlenmiş bir şekilde uyanabilmek iyi uyumaktır. Bunun için de yatak çeşidi büyük önem arz eder. Sağlıklı uyku doğru yataktan geçer. Doğru yatak kavramı geniştir. Çünkü her bireyin rahat edeceği sertlik seviyesi farklıdır. Burada kilit nokta doğru yumuşaklıkta ve doğru ebatta yatak seçmektir. En rahat yataklar kişinin vücudunu saran, ağırlığını eşit düzeyde yatağa yayan yataklardır. Bu sayede vücudun hiçbir noktasına yük binmez ve kişi uyandığında rahatsızlık hissetmez. Dolayısıyla gün içinde yaşanabilen bel ve eklem ağrılarının da önüne geçilmiş olur.

İnsanlar genel olarak 7-8 saatlerini uyuyarak geçirirler. Bu süre kimileri için daha az ya da çok olabilir. Fakat saat artsa bile dinlenmiş bir şekilde uyanamayan birçok kişi vardır. Buradaki temel sorun yanlış yatak seçimidir. Küçük ve dar yataklar uyku kalitesini olumsuz etkiler. İmkanlar dahilinde geniş bir yatak tercih etmek doğru olacaktır. Yatak uzunluğu kişinin boyundan 20 cm kadar uzun olmalıdır. Yatağın genişliği ise 1 metre kadar olması gerekir. Gözenekli yatak hava alacağı için daha rahat ve sağlıklıdır. Bu yüzden yatak alırken sıkı dokunmuş olmasına ve üzerine gözenekler olmasına dikkat etmek faydalı olacaktır. Yatağın sertlik seviyesi kişinin zevkine göre değişir. Fakat çok yumuşak yataklar ağırlığı içine gömeceği için rahat uyku imkânı sunamaz. Aynı şekilde çok sert yataklar ağrıya sebep olabilir. Orta sertlikte rahat yatak seçenekleri güzel bir uyku için ideal seçimdir. 

Yatak Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Yatak seçimi yaparken odanın şekli temel alınmalıdır. Odanın genişliğine uygun yatak boyu seçilmesi gerekir. Eğer yatak ebatı odaya uygun olmazsa belli başlı sorunlar ortaya çıkabilir. Oda darsa geniş bir yatak almak mantıklı olmayacaktır. Kullanım alanını kısıtlayacağı için oda kullanışsız hale gelirlebilir. Bu sebeple www.sleeppeople.com.tr/acilir-kapanir-yatak sayfasına göz atabilirsiniz.Yatak seçerken dikkat edilecek bir diğer husus sağlık sorunlarıdır. İskelet sistemiyle alakalı problem yaşayan kişilerin özel tasarım yataklar kullanması daha rahat olabilir. Eğer mevcut yatağınız çökmüş vaziyette ise mutlaka değiştirmek gerekir. Aksi takdirde uyku esnasında sıkça uyanabilir, çok fazla ağrı hissedebilirsiniz. Bölünen uyku da gün içerisinde kendinizi rahatsız ve stresli hissetmenize sebep olabilir. 

İdeal yatak seçilirken kişi kendisine nasıl uyuduğunu sormalıdır. Eğer dönerek uyuyorsanız lateks yatakları tercih etmek daha doğru olabilir. Çünkü lateks yataklar esnektir ve dönmeyi destekler. Fakat dönme istediği yataktan kaynaklıysa vücudu destekleyen yaysız visco yatak tercih edilmesi tavsiye edilir. Hareket etmeden sabit uyuyan kişiler için en uygun seçenek yaysız lateks ya da visco yataklar olabilir. Çünkü bu yataklar vücudun şeklini alır. Böylece oluşabilecek ağrıların önüne geçer. Yana doğru uyumaya alışan kişiler için yatak seçimi omurgayı hizalamak amacıyla daha yumuşak olmalıdır. Çünkü sert yataklar ekstra basınç oluşmasına neden olup omurga rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Eğer belli başlı bir uyuma şekliniz yoksa tüm uyku pozisyonlarına uygun olan yaylı lateks ya da visco yataklara yönelmek sağlıklı olacaktır. 

Evli kişiler eşinin yatakta sık dönmesinden rahatsızlık duyuyor olabilir. Uyku bölünmeleri yaşatabilen bu durumun önüne geçmek için torba yay sistemli yatak alınabilir. Bu modeller yatakta dönmeleri azaltır. Pocket yaylı sistemli yataklarda yaylar ayrı torbalara konur. Bu da çiftlerin birbirlerinin hareketlerini hissetmesini azaltır. Aynı şekilde lateks ve visco yataklar da hareketleri emerek eşlerin birbirinin hareketlerinden etkilenmesinin önüne geçer. Alerjik reaksiyonlar gösteren hassas bir yapıya sahip kişiler için yatak tercihi organik yataklardan yana olabilir. Elyaf dolgulu yatak çeşitleri yüne ya da pamuğa alerjisi olan kişiler için uygun bir seçimdir. Veyahut istenilen yatak alındıktan sonra alerjik reaksiyonu önlemek amacıyla hipoalerjenik alez kullanılarak yatak örtülebilir. 

Yatak almak ciddi bir iştir. Eğer doğru kararı vermekle alakalı şüphe duyuluyorsa mağazalardaki uzman kişilerle iletişime geçilebilir. Uyku pozisyonu ve kilo bilgisi verildiğinde uzman en doğru seçenek için yönlendirme yapabilir. Yine de yatağı almadan evvel mağazada iyice incelemek yerinde olacaktır. Kimi kişiler yatağı almadan evvel uzanarak test edilmesini belirtebilir. Kısa süre içerisinde herhangi bir yatağı rahat yatak olarak nitelendirmek oldukça zordur. Bunu anlayabilmek için en azından 15 dakika kadar uzanmak gerekir. Mağazalarda her yatağın üzerinde bu kadar süre yatmak mümkün olmayacağı için diğer yönlendirmelere uyarak en uygun rahat yatak seçilebilir.

Sepet 0

Sepetiniz şu anda boş.

Alışverişe Başla
WhatsApp