İçeriğe atla
Hangi Yatağı Almalıyım?

Hangi Yatağı Almalıyım?

Yatak seçimi ile kaliteli uyku birbiriyle doğru orantılıdır. Kötü bir yatak uykusuzluk sorunu ortaya çıkarabileceği gibi uzun vadede bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar. Yatak seçerken vücut yapısına, uyuma stiline ve karyolaya uygun olmasına dikkat etmek gerekir. Eğer karyolaya küçük gelen bir yatak edinirseniz kaliteli uyku uyuyabilmek maalesef mümkün olmayacaktır. Aynı şekilde büyük bir yatak alındığında karyoladan taşacağı için yine iyi bir uyku hayal olur. Bunun için bu ölçülere dikkat etmek gerekir. Elbette göz önüne alınacak maddeler bununla sınırlı değildir. Kişinin ihtiyacına uygun yatağı seçmesi için güzel bir araştırma yapması gerekir. Kendine uygun yatağı seçmeye başlamadan evvel bir bütçe belirlemek daha faydalı olabilir. Kaliteli ve Ucuz Yatak Modellerini https://www.sleeppeople.com.tr/ucuz-yatak adresinden inceleyebilirisniz. Böylelikle kişi buna uygun seçeneklere yönelerek zaman kaybı yaşamamış olur. 

Neden Doğru Yatak Seçilmeli?

  • Uyku kalitesi yatağın rahatlığına bağlı değişir. Her gece rahat ve sağlıklı bir uyku uyumak için kaliteli yatak seçmek gerekir. Ancak bu şekilde gün içerisinde enerjik ve zinde hissedilebilir.
  • Doğru yatak tercih etmek maddi açıdan da önemlidir. Eğer çok ucuza kaçılırsa ya da detaylı araştırma yapılmadan rastgele bir yatak alınırsa bu uyku sorununa neden olacağı gibi maddi olarak da külfet ortaya çıkaracaktır. 
  • Vücuda uygun yatak seçildiğinde bedensel ağrılardan da kurtulmak kolaylaşır. Birçok omurilik ve sırt ağrıları yanlış yatak seçiminden kaynaklanır. 
  • Yatak seçerken aceleci davranan kişiler uzun vadede hem ruhen hem de fizyolojik açıdan sorunlar yaşayabilirler. Bu da yine doğru yatak seçiminin önemini vurgulayan bir durumdur. 

Yatak Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Yatak Vücudu Desteklemeli

Bel ağrısı yaşayıp yaşamamaya bağlı olmaksızın herkesin omurgayı destekleyen yatak çeşitleri arasından tercih yapması önerilir. Sırtı ağrıyan kişiler genellikle sert yatak almaları gerektiğini düşünür. Oysaki bu kalıplaşmış yanlış bir düşüncedir. Omurilik ağrıları yaşayan kişiler orta sertlikte ortopedik yatak çeşitleri ile bu sorunu hafifletebilir. Eğer ağrılar tamamen yataktan kaynaklı ise doğru yatak ile bu sorundan tamamen kurtulmak mümkündür. 

  • Uyku Pozisyonuna Göre Yatak Seçilmeli

En kaliteli ya da en mükemmel olarak nitelendirilen yatağı alsanız da eğer uyku pozisyonunuza uygun değilse rahat bir uyku elde edemeyebilirsiniz. Bir yatak mutlaka bel ve sırt bölgesini desteklemelidir. Bazı yataklar çeşitli uyku stillerinde bu desteği sağlayamaz. Bu durumda zaman içinde bazı omurilik rahatsızlıkları görülebilir. Bunun önüne geçmek adına kişi en çok hangi stilde uyuduğunu tespit edip uyku pozisyonuna göre yataklar arasından seçim yapmalıdır. 

  • Kilo Mutlaka Hesaba Katılmalı

Vücut tipi ve kilo yatak seçerken oldukça önemlidir. Eğer kişi 70 kilonun altında bir ağırlığa sahip ise yumuşak yatak seçmelidir. Fakat 70 kiloyla 90 kilo arasında ise yumuşak yataklar rahat bir uyku sunmaz. Bu kiloya sahip kişiler için en uygun olan orta sert yatak çeşitleridir. Daha fazla ağırlığa sahip olan bireylerin sert yataklar tercih etmesi önerilir. Kilosu 120 kilo ve üstü olanlar için ekstra sert yataklar da mevcuttur. Elbette bu genel bir sınıflandırmadır. Her firmanın belirlediği sertlik derecesi değişebilir. Bununla alakalı mağazadaki uzmanlarla istişare etmek her zaman daha sağlıklıdır. 

  • Yatak Ebatı ve Yüksekliği Unutulmamalı

Normal vücut tipindeki bir bireyin yatağı yaklaşık 75 cm genişlikte olabilir. Bu ideal ölçüdür. Boy olarak da kişinin boyundan en azından 15 cm kadar uzun olması gerekir. Karyola ve yatak zeminden 64 cm civarı yüksel olmalıdır. Yükseklik miktarı kişinin tercihine bağlı olarak azalıp artabilir. Genel olarak bu kriterlere dikkat etmek uygun ebatta bir yatak almak için yeterli olacaktır. Çift kişilik yatak için bu ölçüler değişir. Standart çift kişilik yatak ebadı 160x200 şeklinde olsa da daha küçük ve daha büyük ölçülerde de üretimi mevcuttur. 

Hangi Ölçüde Yatak Almalıyım?

Yatağın hangi model ve özelliklerde olacağına karar verdikten sonra kişilerin aklını en çok kurcalayan şey yatak ölçüleri olmaktadır. Eğer tek kişilik yatak alınacaksa standart kabul görülen ölçü 90 cm en 190 cm boy şeklindedir. Çocuk için yatak alınacaksa ölçü 80x190 olarak da seçilebilir. Yatağım tek kişilik olsun ama geniş olsun diyenler için 120x200 cm’ye kadar üretim sağlanmaktadır. Çift kişilik yatak alınacaksa 140x190 cm’den 180x200 cm’ye kadar çeşitli yatak ölçüsü mevcuttur. Eğer çok geniş bir yatak arzu ediliyorsa kral yatak olarak da geçen king size ölçü yataklar tercih edilebilir. Ölçüsü 200x200 şeklinde olduğu için king size adını almıştır. Ölçü çeşitliliği faza olduğu için kişilerin kafası karışabilir ve kararsızlık söz konusu olabilir. Burada asıl nokta ihtiyaçlar ve yaşam tarzıdır. Tek kişilik yataklar misafir için alınacaksa standart ölçü yeterlidir. Evli çiftler için de standart çift kişilik yatak ölçüsü yeterli olsa da eğer kişilerin kilosu fazlaysa alan daralacağı için geniş ölçü yataklar tercih edilebilir. 

Sepet 0

Sepetiniz şu anda boş.

Alışverişe Başla
WhatsApp