İçeriğe atla
Kadınlarda Sırt Ağrısı Nedenleri

Kadınlarda Sırt Ağrısı Nedenleri

Sırt ağrısının birbirinden farklı nedenleri vardır. Kadınlarda sırt ağrısı gerginleşmiş kasların sinirlere baskı uygulaması sonucu oluşur. Yanlış oturuş pozisyonları, kambur durmak, uzun süre ayakta durmak ve kötü bir yatakta uyumak kadınlarda sırt ağrısı sebepleri arasındadır. Bunlar dışında da ağrı sebepleri söz konusu olabilir. Kötü ruh hali, kaygı bozukluğu gibi problemler de sırt ve eklem ağrılarına yol açar. Travmalar, obezite sorunu, viral enfeksiyonlar, bel fıtığı problemi, böbrek rahatsızlıkları gibi bazı çeşitli rahatsızlıklar da sırt ağrısı yapabilir. Bu yüzden öncelikle doktora gitmek önem arz eder. Eğer doktorunuz bedeniniz ve zihninizle alakalı bir problem olmadığı söylerse o zaman geriye kalan tek bir sorun vardır, yatağınız. 

Yanlış Yastık Kullanımı

Ağrı sorununa göre yatak seçmek oldukça önemlidir. Çünkü uygun yatak seçimi ağrısız bir uyku demektir. Bu da daha sağlıklı ve zinde bir hayat anlamına gelir. Doğru yatakta uyumamak sadece bedensel olarak zihinsel olarak da hayatı etkilemektedir. Kadınlar erkeklere göre daha hassas bir yapıya sahiptir. Bu durum uykusuzluk söz konusu olduğunda da kendini gösterir. Hassas bünyeli kadınlarda uykusuzluk ruhsal açıdan da problem kaynağı konumuna gelir. Belli bir zamandan sonra enerji yoksunluğu ve uykusuzluk kendisini psikolojik sorunlar olarak göstermeye başlayabilir. Kötü deneyimler yaşamadan evvel yatağı ivedilikle değiştirmek yerinde olacaktır.  Doğru yatak seçimi ile sağlıklı bir uyku uyunduğu için kişi ruhsal açıdan da kendini hem enerjik hem de dinlenmiş hisseder. Bu da gün içinde sinir ataklarından, mutsuz ve düşük enerjili hissetmekten kişiyi korur. 

Hamilelik

Gebeliğin ilk dönemlerinde sırt ağrısı yaygın olarak görülür. Bunun sebebi sırttaki kasların kasılıp gevşemesi ile sizi gebeliğe hazırlamaya çalışmasıdır. Egzersiz, yürüyüş, yüzme veya pilates ile sırt kaslarını geliştirerek bu dönemi mümkün olan en kolay şekilde atlatılması sağlanabilir. Mümkün oldukça omurganızı zorlamamanız ve ağır şeyler kaldırmamanız gerekir. Market alışverişlerinde ağırlığı iki elinize de ortak dağılacak şekilde yapabilirsiniz. Haricinde dönerken sırt ile değil de ayaklarınızı da kullanarak dönmeye özen gösterin. Ayakkabılarınızı vücut ağırlığını eşit dağıtacak şekilde düz tabanlı tercih edin .  Ağrıların artması durumunda bir uzmandan yardım almayı ihmal etmeyin.

Doğru Yatak Seçimi ile Bebekler Gibi Uyuyun!

Kadınlarda sırt ağrıma probleminin önüne geçebilmek için ağırlık dengeleyen bir yatak seçmek elzemdir. Beli ve tüm bedeni saran visco yatak sırt ağrısı için çözüm olabilir. Omurgayı sararak disklerin kendi yerini bulmasını sağlar. Ağırlığı da eşit dağıttığı için sırt ve bel ağrılarına çözüm olur. Daha doğal bir alternatif olan lateks yatak da destekleyici yapısıyla omuriliğin doğru konumda durmasına yardım eder. Lateks yataklar ferah bir uyku deneyimi sunar. Sırt ağrısı çeken kadınlar çok sert yataklardan uzak durmalıdır. Aynı şekilde çok yumuşak yataklar da doğu bir tercih olmayacaktır. Çok yumuşak ya da çok sert yataklar omurilik halkalarının yanlış hizalanmasını tetikleyeceğinden sırt ağrısı sorununu arttırabilir. En ideali orta sertlikte bir yatak seçmektir. 

kadınlarda sırt ağrısını önlemek için doğru yatak seçimi

Artan Yaş ile Kadınlarda Sırt Ağrısı 

Yaşlanma ile hücre yenilenmesi azalır. Bunun en net etkilerinden biride yaşlılıkta çekilen sırt ağrılarıdır. Omurgamızdaki bağlar zamanla yıpranır ve eski esnekliğin sağlanması daha zor hale gelir. Özelikle sağlıksız beslenme, egzersizlik ve yanlış oturma pozisyonları ile vücudunuz gittikçe eski gücünü yitirir. Bunları takip eden kemik erimesi ve disk eklemlerindeki yıpranma ile omurganın doğal yapısı ve dengesi bozulur. Modern tıp da bu konu ile ilgili bir çok araştırılma yapılsa da henüz tedavisi kanıtlanmış bir yöntem bulunmamaktadır.

Yanlış Uyku Pozisyonu

Doğru uyku pozisyon ile ağrıları hafifletmek mümkündür. Çoğu kişi yanlış uyku pozisyonu neticesinde sırt ağrıları çeker. Omurga çevresinde bulunan kaslar iç içedir. Bu yüzden gün içinde oturuş, duruş pozisyonu da önem arz eder. Bununla birlikte saatlerce aynı pozisyonda uyunabildiği için uykuya dalmadan evvelki uyku pozisyonu da çok önemlidir. Yüzüstü uyunduğunda omurga etrafında bulunan kaslar gerilir ve sinirleri sıkıştırabilir. Sürekli tekrarlanan bu pozisyon ilerleyen zamanlarda bel fıtığı sorununa yol açabilir. Yani uyku pozisyonu bel fıtığı oluşumuna etki edebilen bir şeydir. Eğer yüzüstü yatmak keyif veriyorsa beli yastıkla desteklemek gerekir. Böylece pozisyonun olumsuz etkisinden korunulur. Sırtüstü yatmak arkadaki uzuvların kaslarının kısalmasını tetikleyebilir. Bu pozisyonda uyurken dizleri yastıkla desteklemek doğru olacaktır. Bel, sırt ve boyun sağlığı için en doğru uyku pozisyonu yan yatmaktır. Fakat normal bir yan yatışın yerine cenin pozisyonu ile uyumak en sağlıklı tercihtir. Dizleri karna doğru çekerek uyumaya cenin pozisyonu denir. Bele binen baskıyı iyice azaltmak için dizle bacak arasına yastık yerleştirilebilir. 

yanlış uyku pozisyonu sebebi ile kadınlarda sırt ağrısı

Günlük Yaşamda Dikkatsizlik

Günlük yaşamımızda genel koşuşturmalar sebebi ile vücudumuza gerekli özeni göstermeyi atlayabiliyoruz. Bozuk oturma düzeni, yanlış yatış pozisyonu ve yanlış duruş ile omurgamız kaslarımız zamanla yıpratabiliyoruz. Bunlar sebebi ile kaslarımız güç kaybediyor ve zamanla sertleşerek elastikiyetini kaybediyor. Sırt ağrısından kaçınmak için oturuş pozisyonumuzu düzeltmeli ve sürekli oturmak zorunda isek arada kısa dinlenmeler ve yürüyüşler ile omurga ve kaslarımızı geliştirebiliriz.

Yataktan Ani Kalmak

Yatağınızı tam kıvamında seçmenize ve doğru pozisyonda uyumanıza rağmen hala sırt ağrısı problemi yaşıyorsanız sebebi yataktan aniden kalkmak olabilir. Sabah uyandığınızda yataktan çıkmadan evvel esneme hareketleri yapmak bel ağrısı sorununun önüne geçebilir. Uzun vakitler ayırmak yerine uyandıktan sonra 5 dakika kadar esneme yapmak yeterli olacaktır. Uyurken kaslar dinlenir ve esner. Yataktan ani çıkış kasların şoka uğramasına ve gerilmesine sebep olabilir. Bunun için omurilik ve kasları basit hareketlerle alıştırdıktan sonra güne başlamak sırt ağrısının önüne geçebilir. Aynı şekilde akşam da yatağa geçmeden evvel ufak esneme hareketleri ile kaslar gevşetilebilir. Omurilik esnediği için yatakla daha çabuk senkronize olarak bedeni rahat hissettirir. Bu uykuya dalmayı kolaylaştıracağı gibi bel ağrısı sorununun da minimuma inmesini destekler. Uzun vadede kadınlarda sırt ağrısı problemi tüm detaylara önem verilerek yok edilebilir. 

kadınlarda sırt ağrısı sebebi yataktan ani kalkmak

Tıbbi Faktörler 

Kadınlarda sırt ağrısına sebep olabilecek tıbbi faktöreler;

Bel Fıtığı

Ülkemizde ve dünyada birçok insanını etkileye bu hastalık çok yaygın olarak görülür. Omurların arasındaki disklerin yıpranması veya yırtılmasıyla ortaya çıkar. Çok uzun süre ayakta kalmak, fazla doğum, aşırı kilo ve fazla kilo kaldırma ile tetiklenebilir. Cerrahi operasyonlarda ilerlemesi durdurulabilir veya tamamen tedavi edilebilir. Artan yaş ile tedavisi giderek zorlaşır fakat modern tıp ile aksi durumlarda gözlemiştir. Kadınlarda sırt ağrısı olmasını sağlayan önemli faktörlerdendir.

Kireçlenme

Günümüzde en çok rastlanan rahatsızlıklardan biri kireçlenmedir. Kadınlarda sırt ağrısını tetikleyen önemli faktörlerden biridir. Özellikle 65 yaş üstü ileri yaş diye tanımladığımız kişilerde görülür. Günümüzde görülme yaşı 40'a kadar düşmüştür. En fazla bel, kalça, boyun ve parmaklarda görülmekle birlikte eklem bulunan vücudumuzdaki tüm uzuvlarımızda görülebilir. Kemiklerin arasındaki sürtünmeyi azaltmak ve hareketin kolay yapılabilmesini sağlamak için yastık görevi gören kıkırdaklar bulunur. Bu kıkırdakların zamanla yıpranması ve yaşa bağlı olarak sertleşmesi sebebi ile görülür. Kireçlenme rahatsızlığına sahip insanların dinlenmesi ve kendini yormaması çok önemlidir. Aksi taktirde hastalığı geri dönüşü olmayacak noktalara gidebilir.

 Psikoloji

Günlük yaşamımızda psikolojik olarak yorulur ve yıpranırız. Çeşitli nedenlerle zihnimizin yorgunluğu vücudumuza yansır. Stres, anksiyete, psikolojik bozukluk ve depresyon bunlardan birkaçıdır. Bu sebepler yüzünden kaslarımız kasılır ve şiddetli ağrılar çekebiliriz. Psikolojik etmenlerle kadınlarda en yaygın olarak görülen rahatsızlıklardan biride sırt ağrısıdır. Bu tip durumlarda bir uzmandan destek almanız çok önemlidir.

Sepet 0

Sepetiniz şu anda boş.

Alışverişe Başla
WhatsApp